joi, 31 octombrie 2013

Planeta Kepler 78b asemanatoare Terrei

Oamenii de stiinta au descoperit o planeta asemanatoare Pamantului, cu aproximativ aceeasi marime si compozitie. Planeta Kepler 78b se afla la doar 700 de ani-lumina distanta de lumea noastra, insa se deosebeste prin faptul ca temperatura ei este cu 2.000 de grade mai mare decat pe Terra.

Cercetatorii au anuntat ca planeta Kepler 78b este cea mai mica exoplaneta a caror masa si dimensiune sunt cunoscute, ea fiind de doar 1,2 ori mai mare decat Pamantul si cu o masa de 1,8 ori superioara Terrei, potrivit The Telegraph.

Oamenii de stiinta cred ca planeta este formata din piatra si fier, insa temperatura ei este foarte mare datorita faptului ca se afla destul de aproape de steaua sa.

Descoperirea acestei planete a uimit cercetatorii, care nu au nicio idee despre cum a ajuns aceasta planeta atat de aproape de steaua sa.

Planeta Kepler 78b are nevoie de doar 8,5 ore pentru a finaliza o rotatie in jurul stelei sale. "Este ca si Pamantul, in sensul ca are cam aceeasi marime si dimensiune, dar spre deosebire de Terra este cu cel putin 2.000 de grade Celsius mai fierbinte", a spus dr. Josh Winn, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite, care a luat parte la cercetare.

"Kepler 78b este o lume de lava dogoritoare, care pur si simplu nu ar trebui sa existe. Apropierea de steaua sa si cum a ajuns acolo este inca un mister. Ceea ce stim este ca ea nu va exista pentru totdeauna. Fortele gravitationale vor perturba incet Kepler 78b", a spus dr. Chris Watson de la Universitatea Queens din Belfast.

Echipele americane si europene de astronomi au analizat datele la observatoarele din Hawaii si din insulele Canare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu