marți, 9 iulie 2013

Doua lumi locuibile descoperite de astronomi

Astronomii descopera in continuare numeroase mistere ale Universului, lumi neobisnuite, diferite de Terra. Descoperirea a doua noi planete locuibile uimeste cercetatorii datorita faptului ca acestea nu seamana cu nimic din sistemul nostru solar.

Aceste doua planete, adevarate "lumi ale apelor", orbiteaza in jurul stelei Kepler-62. Sistemul este format din cinci planete care au doua lumi aflate intr-o zona locuibila, potrivit Daily Galaxy.

"Aceste planete nu se aseamana cu nimic din sistemul nostru solar. Ele au oceane nesfarsite. Acolo ar putea exista viata", insa aceasta ar avea premise diferite celei de pe Terra, explica Lisa Kalenegger, cercetator la Institutul de Astronomie Max Planck din Germania si la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.

Viata in aceste lumi ar fi sub apa, fara acces usor la metale, electricitate sau foc pentru metalurgie. Cu toate acestea, aceste lumi vor fi in continuare foarte frumoase, planete albastre ce inconjoara o stea portocalie", a mai spus omul de stiinta. Viata ar putea evolua in moduri care s-ar putea sa ne surprinda, afirma Lisa Kalenegger.

Cercetatorii de la Centrul Harvard sugereaza faptul ca ambele planete sunt niste lumi ale apelor, suprafetele lor sunt complet acoperite de un ocean planetar si fara niciun continent vizibil.

Cele doua lumi de apa, numite Kepler-62e si 62-f, orbiteaza in jurul unei stele la fiecare 122, respectiv 267 de zile.

Aceste planete au fost descoperite cu ajutorul navei spatiale Kepler a NASA. Kepler 62-e este cu 60% mai mare decat Pamantul, in timp ce Kepler 62-f este cu 40% mai mare decat Terra, ambele fiind trecute in categoria "super-Pamanturi".

"Kepler 62-e are probabil un cer foarte senin si este foarte cald si umed in regiunile polare. Kepler 62-f ar putea fi rece, dar are potentialul existentei vietii", a spus astronomul Dimitar Sasselov de la Centrul Harvard, co-autor al studiului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu