miercuri, 19 februarie 2014

Sfaturi eficiente pentru a renunta la fumat

Ca sa renuntati la tigari, in primul rand, trebuie sa va gasiti un motiv personal, cum ar fi, de exemplu, protejarea familiei de fumatul pasiv sau amenintarea cancerului de plamani.

In al doilea rand, apelati la o forma de terapie, intrucat 95% dintre cei care au incercat sa se lase prin „metoda vointei” au revenit la acest viciu. In acest sens, exista un program national anti-fumat, in cadrul caruia puteti beneficia de sedinte de consiliere si de medicamente care ajuta la diminuarea nevoii de a fuma si la reducerea unor simptome ca depresia.

O metoda revolutionara prin care puteti scapa de fumat o reprezinta sesiunile „Allen Car”, care au la baza cartea englezului cu acelasi nume. Diana Vasiliu este singurul trainer care tine astfel de sesiuni in Romania, de un an si jumatate. O sesiune de sase ore costa 420 de lei, iar daca va reapucati de fumat, primiti banii inapoi. Metoda Allen Car e diferita de hipnoza si de programele bazate pe medicatie si psihoterapie. Nu pisalogeste fumatorul cu efectele cancerigene, ci cauta sa-i demonteze, cu argumente logice, iluziile fumatului: efect anti-stres, putere de concentrare, socializare etc.

Inlocuitori ai nicotinei

Cand te opresti din fumat, lipsa nicotinei te poate face sa te simti frustrat si iritat. Un inlocuitor al nicotinei poate reduce aceste urmari. Guma sau plasturii cu nicotina pot dubla sansele renuntarii la fumat. Nu le folositi in paralel cu fumatul.

Medicamente anti-fumat

Diminueaza nevoia de a fuma, actionand asupra unor chimicale din creier. Aceste medicamente (Champix si Zyban)fac fumatul mai putin satisfacator

Nu cafelei!

Evita toate lucrurile pe care le asociai cu fumatul cel putin in primele saptamani, inclusiv cafeaua. Daca de obicei fumai dupa masa, ar fi mai bine sa mesteci guma sau sa te speli pe dinti

Exemple pozitive

Celor care nu se pot lasa de fumat pentru ca sunt influentati de prieteni, specialistul in renuntarea la fumat Magda Ciobanu le recomanda sa-si observe mai mult timp prietenii nefumatori, sa vada ce fac acestia in aceleasi situatii, la cafea, la restaurant, la bar.

Dieta anti-ingrasare

Medicul Magda Ciobanu spune ca fumatorii n-ar trebui sa se teama ca se vor ingrasa: „E posibil sa iei 3-4 kg, dar acestea reprezinta revenirea la normal a metabolismului. Fostii fumatori nu trebuie sa-si inlocuiasca gestul de a fuma cu snacks-uri, sucuri si alte prostii. Ar trebui sa-si ia la ei fructe taiate”.

Arunca brichetele

Scapa de brichete, scrumiere, spala hainele si tot ce miroase a fum. Aeriseste si nu lasa nimic la vedere care sa-ti aminteasca de tigari.

Rochii in loc de tigari

Cu banii pe care ii economisesti, cumpara ceva ce-ti doreai sau mergi intr-o excursie, fa cu acei bani ceva ce sa-ti ramana amintire.

Beneficii asupra sanatatii

In afara de partea financiara, renuntarea la acest viciu va avea efecte imediate asupra sanatatii. Tensiunea va scadea, iar dupa o zi fara tigari nivelul monoxidului de carbon va reveni la normal. Pe termen lung, se reduce riscul de boli de inima, accidente vasculare, cancer de plamani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu